top of page

ONDERZOEKSRESULTATEN   ____________________________________________________________________

Ik ging op zoek naar antwoorden rondom de vraag of er een verband bestaat tussen het hebben van bepaalde vaardigheden en het relationeel welbevinden van koppels én individuen. Deze vaardigheden, ook genoemd de 5 dimensies van persoonlijkheid door Elzani Knepscheld (5DEK) zijn opgedeeld in de volgende vijf hoofdgroepen:

 

I – Independence: onafhankelijkheid om niet je eigen geluk van iemand anders te laten afhangen.

C – Communication: het vermogen om je boodschap concreet en vriendelijk te brengen.

I - Interaction : het talent om van jezelf te geven en iemand anders gelukkig te maken.

A - Attitude: je ingesteldheid waarmee je je partner negatief of positief beïnvloed.

P – Performance: je gedrevenheid om je doelen te bereiken om je bijvoorbeeld meer geliefd te voelen.

 

Om het verband tussen vaardigheden en behoeftebevrediging aan te tonen, werden 460 respondenten met behulp van 2 vragenlijsten ondervraagd. Er werd gepeild naar hun vaardigheden, alsook hun relationele behoeften. De relationele behoeften worden opgedeeld in 10 basisbehoeften waarvan uitgegaan word dat iedereen deze behoeften heeft binnen een relatie. Worden deze behoeften ingelost, bij een score van groter dan 50%, spreekt men over een gelukkig individu binnen een relatie. Worden deze behoeften niet ingelost, bij een score van kleiner dan 50%, is de conclusie dat het individu eerder niet gelukkig is in zijn/haar relatie. Deze behoeften zijn onder meer: behoefte aan bevestiging, namelijk dat je overtuigd bent dat je partner met hart en ziel voor je kiest; behoefte aan begrip en empathie, dat je bij je partner terecht kan als je je niet lekker voelt en hij/zij erin slaagt om je beter te doen voelen; behoefte aan quality time, dat jullie genoeg connectie maken en tijd samen spenderen; behoefte aan open communicatie, aanvaarding, affectie...

BEVINDINGEN:

Van 460 respondenten met een gemiddelde score boven 50% op gebied van vaardigheden zijn 83% effectief gelukkig in hun relaties. Met andere woorden behalen ook een score van boven de 50% op gebied van behoeftebevrediging.

ICIAP grafiek: De correlatie tussen vaardigheden en behoeftebevrediging

 

72% van de 460 respondenten met een score van boven 50% op gebied van zelfstandigheid (Independence) zijn effectief *gelukkig in hun relaties.

78% met communicatievaardigheden boven 50% zijn gelukkig;

 

 

86% met interactievaardigheden boven 50% zijn gelukkig;

 

 

 

 

78% met een positieve attitude zijn gelukkig en

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

72% met een score boven 50% op gebied van gedrevenheid zijn ook effectief gelukkig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*score boven 50% op gebied van behoeftebevrediging.

CONCLUSIE:

Er is een aantoonbaar verband tussen het wel of niet hebben van vaardigheden en welbevinden van het individu binnen een relatie. Dit aangezien een score van boven 50% op gebied van vaardigheden resulteert in een score van meer dan 50% op gebied van behoeftebevrediging.  Met andere woorden ik ga ervan uit  dat je je eigen relationele geluk voor 83% zelf in de hand heb.  Zo is het mogelijk om me behulp van coaching de nodige vaardigheden aan te leren om jou relationele geluk aanzienlijk te verhogen.  

Benieuwd hoe we dit kunnen realiseren? Lees hier meer over mijn manier van werken.

Afbeelding1.png
Afbeelding2.png
Afbeelding3.png
Afbeelding4.png
Afbeelding5.png
Afbeelding6.png
bottom of page